Μερικές φορές δεν χρειάζεται να επενδύσετε τεράστια ποσά για να αλλάξετε την εντύπωση που αφήνει το εσωτερικό του διαμερίσματός σας. Αρκεί να σκεφτείτε τα χρώματα και να τα συνδυάσετε κατάλληλα, είτε πρόκειται για βάψιμο είτε για ταπετσαρία, για έπιπλα ή για υφάσματα και αξεσουάρ σπιτιού. Η αλλαγή του χρώματος του σπιτιού μας μπορεί επίσης να είναι μια ψυχολογική επανεκκίνηση, για παράδειγμα όταν κλείνεις ένα στάδιο στη ζωή σου.
Βασικοί κανόνες χρωμάτων στο εσωτερικό
Παρόλο που υπάρχει άπειρος αριθμός χρωματικών συνδυασμών, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες για το συνδυασμό χρωμάτων στο εσωτερικό που ισχύουν γενικά και καλό είναι να τους τηρείτε.
Κανόνας τριών χρωμάτων
Οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων σε όλο τον κόσμο ακολουθούν τον κανόνα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από τρία κυρίαρχα χρώματα για έναν χώρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να έχετε λεπτομέρειες σε άλλα χρώματα, αλλά τα τρία βασικά θα πρέπει να κυριαρχούν. Φυσικά, τα επιλεγμένα χρώματα πρέπει να ταιριάζουν. Αυτό ισχύει και για τα έπιπλα, καθώς θα πρέπει να υπάρχουν το πολύ τρεις χρωματικοί τόνοι ξύλου σε ένα δωμάτιο. Και γιατί τρεις; Τα πάρα πολλά χρώματα αποσπούν την προσοχή, οι διαφορετικοί τόνοι ενός μόνο χρώματος μπορεί να είναι μάλλον βαρετοί. Ως εκ τούτου, με βάση μακροχρόνιας εμπειρίας, ο συνδυασμός τριών μόνο χρωμάτων στο εσωτερικό θεωρείται ο βέλτιστος.
Κύκλος χρωμάτων
Ο λεγόμενος κύκλος χρωμάτων θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τον κατάλληλο συνδυασμό τριών χρωμάτων. Εάν τα χρώματα που θα επιλέξετε σχηματίζουν ένα ισόπλευρο τρίγωνο στον κύκλο, θα πρέπει να εναρμονίζονται αρμονικά μεταξύ τους. Τα χρώματα σε αντίθεση βρίσκονται το ένα απέναντι από το άλλο στον τροχό χρωμάτων, αλλά δεν παρεμβαίνουν μεταξύ τους. Η αρμονία σχηματίζεται επίσης από χρώματα που είναι κοντά το ένα στο άλλο στον κύκλο ή ακριβώς δίπλα το ένα στο άλλο στον κύκλο.
Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ποια χρώματα είναι κύρια και ποια δευτερεύοντα. Τα βασικά χρώματα δεν μπορούν να αναμειχθούν, ενώ τα δευτερεύοντα χρώματα δημιουργούνται με την ανάμειξη δύο βασικών χρωμάτων. Τα βασικά χρώματα είναι το κίτρινο, το κόκκινο και το μπλε, τα δευτερεύοντα χρώματα είναι το μωβ, το πορτοκαλί και το πράσινο. Τα τριτογενή χρώματα λαμβάνονται με την ανάμειξη δύο αποχρώσεων από πρωτεύοντα και δευτερεύοντα χρώματα.
Ο κανόνας 60–30–10
Αυτός ο κανόνας διευκρινίζει τον προηγούμενο και λέει ότι οι επιλεγμένες χρωματικές αποχρώσεις πρέπει να συνδυάζονται σε αναλογία 60% - 30% - 10%. Η μεγαλύτερη έγχρωμη περιοχή αποτελείται από τους τοίχους, το δάπεδο και τα μεγάλα έπιπλα, στα οποία ένα από τα επιλεγμένα χρώματα πρέπει να είναι το κυρίαρχο χρωματικό στοιχείο. Μερικές φορές αναφέρεται και ως χρώμα φόντου. Το δεύτερο χρώμα, που θα πρέπει να καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο του χώρου, θα πρέπει να εναρμονίζεται με το κυρίαρχο, να το αναδεικνύει κατάλληλα, αλλά ταυτόχρονα να είναι αρκετά εκφραστικό ακόμα και από μόνο του. Αναφέρεται ως δευτερεύον χρώμα. Από μεγάλες επιφάνειες, θα πρέπει να εμφανίζεται σε κουρτίνες, αυτοτελή έπιπλα, μικρότερα χαλιά κ.λπ.
Η τρίτη χρωματική απόχρωση πρέπει να είναι λίγο αντίθετη με τις προηγούμενες δύο, να δίνει στο δωμάτιο ατομικότητα και πρωτοτυπία. Επομένως, το τρίτο χρώμα θα πρέπει να εμφανίζεται, για παράδειγμα, σε πίνακες ζωγραφικής, διακοσμητικά, μικρά υφάσματα, όπως μαξιλάρια καναπέ, τραπεζομάντιλα κ.λπ. Η ποσοστιαία αναλογία μεμονωμένων χρωμάτων είναι ενδεικτική, δεν χρειάζεται να τηρείται αυστηρά, χρώμα τέταρτης μειοψηφίας μπορεί επίσης να εμφανιστεί.
Παίζοντας με τον χώρο
Τα δωμάτια ποικίλλουν σε μέγεθος και ύψος και μόνο με τον κατάλληλο συνδυασμό χρωμάτων μπορεί να τονιστεί ή να κατασταλεί η οπτική αντίληψη του χώρου. Αν θέλετε να ενισχύσετε οπτικά ένα δωμάτιο, επιλέξτε μια αισθητά πιο ανοιχτή απόχρωση για το ταβάνι από ό,τι για τους τοίχους, ιδανικά το λευκό.
Σε δωμάτια με ψηλά ταβάνια, όπως σε ιστορικά κτίρια, το ταβάνι μπορεί να χαμηλώσει οπτικά με τη χρήση σκούρου χρώματος στην οροφή. Τα στενά ή μικρά δωμάτια πρέπει να βάφονται σε ανοιχτά χρώματα και η αύξηση του χώρου πρέπει να τονίζεται οπτικά, για παράδειγμα με καθρέφτες και κατάλληλο φωτισμό. Σε ένα μικρό δωμάτιο δεν είναι επίσης καλή ιδέα η χρήση μεγάλων και σκούρων μοτίβων στην ταπετσαρία.
Από την άλλη πλευρά, ένα πολύ μεγάλο δωμάτιο μπορεί να μειωθεί οπτικά με τη χρήση πιο σκούρων και θερμών χρωματικών τόνων ή ταπετσαρίας με μεγαλύτερο μοτίβο. Ένα μακρύ, στενό δωμάτιο μπορεί να μικρύνει οπτικά με τη χρήση ενός πιο σκούρου χρώματος στον μακρινό τοίχο από ό,τι στους πλευρικούς τοίχους και ένα μικρό δωμάτιο μπορεί να επιμηκυνθεί με τη χρήση ενός πολύ ανοιχτού μακρινού τοίχου και πιο σκούρων περιοχών στις πλευρές, είτε στους τοίχους είτε στα έπιπλα.
Ψυχολογία χρώματος
Σε όλους αρέσουν τα διαφορετικά χρώματα και οι διαφορετικοί συνδυασμοί χρωμάτων. Η αντίληψη των χρωματικών αποχρώσεων είναι υποκειμενική. Μπορεί να επηρεαστεί όχι μόνο από την εποχή, αλλά και από τον φωτισμό, φυσικό και τεχνητό, αλλά και από την ψυχολογική κατάσταση ή τη διάθεση του ατόμου. Η βασική διαίρεση των χρωμάτων είναι σε ζεστά και κρύα χρώματα, δηλαδή μαζί πολύχρωμα και σε ουδέτερα χρώματα.
Ζεστά χρώματα
Με απλά λόγια, είναι τα χρώματα του ήλιου, της φωτιάς, της ζωής... Είναι λοιπόν το χρώμα κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο και οι αποχρώσεις τους, που φαίνονται ενεργά, δυναμικά, ζωντανά.
Δροσερά χρώματα
Τα χρώματα του νερού, του ουρανού, της πράσινης φύσης, από την άλλη, έχουν ψυχρό αποτέλεσμα, γι' αυτό και αναφέρονται ως ψυχρά χρώματα. Αυτό περιλαμβάνει το μπλε, το πράσινο, το μωβ και τις αποχρώσεις τους. Έχουν ηρεμιστικό αποτέλεσμα, δροσίζουν το χώρο.
Πολύχρωμα και ουδέτερα χρώματα
Τα ζεστά και τα κρύα χρώματα αναφέρονται ως διαφοροποιημένα χρώματα, με άλλα λόγια, χρωματικά. Το αντίθετό τους είναι τα ουδέτερα χρώματα, με άλλα λόγια τα αχρωματικά. Αυτά περιλαμβάνουν λευκό, μαύρο, γκρι ή ασημί.
Πώς λειτουργούν τα μεμονωμένα χρώματα
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η επίδραση των χρωμάτων σε κάθε άτομο είναι ατομική, αλλά υπάρχουν γενικά αποδεκτά χαρακτηριστικά των βασικών χρωμάτων:
Κόκκινο - έχει ενεργητική, συναισθηματική επίδραση, αυξάνει την όρεξη και, για ορισμένους, τη σεξουαλική ορμή
Μωβ - συνδέεται με την πνευματικότητα, αλλά είναι επίσης διεγερτικό χρώμα,
Κίτρινο - το χρώμα του ήλιου, ενεργοποιεί, προκαλεί χαρά,
Πορτοκαλί - είναι ενεργητικό, φλογερό,
Πράσινο - ηρεμεί, βοηθά στην ψυχική ευεξία, ευνοεί τη χαλάρωση,
Μπλε - επίσης ηρεμεί, μειώνει τους καρδιακούς παλμούς, επιβραδύνει την αναπνοή, οπότε είναι ιδανικό για υπνοδωμάτια για ξεκούραστο ύπνο,
Ροζ - αυξάνει την όρεξη για γλυκό, γι' αυτό συναντάται συχνά στους εσωτερικούς χώρους των ζαχαροπλαστείων, συνδέεται με την αγάπη και είναι χαρακτηριστικό χρώμα για τα δωμάτια των κοριτσιών,
Γκρι - είναι ένα διακριτικό, μέσο χρώμα, ιδανικό για να συμπληρώνει τις πιο τολμηρές αποχρώσεις,
Λευκό - είναι ουδέτερο, μπορεί να συνδυαστεί με οποιοδήποτε χρώμα, συμβολίζει την αθωότητα, την αγνότητα,
Μαύρο - είναι επίσης ουδέτερο, μπορεί να συνδυαστεί σχεδόν με οποιοδήποτε χρώμα, δείχνει κομψό και πολυτελές,
Καφέ - γήινο χρώμα, φαίνεται συμπαγές και κομψό, συχνά κυριαρχεί σε πολυτελή γραφεία,
Χρυσό - συνδυάζεται καλά με το μαύρο, το λευκό και άλλες αποχρώσεις, φαίνεται πολυτελές.
Πώς να εργαστείτε με τα χρώματα στο εσωτερικό
Πριν αποφασίσετε να βάψετε, να αγοράσετε αξεσουάρ ή έπιπλα, πρέπει να εξετάσετε τα χρώματα και το ταίριασμά τους. Είναι ιδανικό να δοκιμάσετε τον συνδυασμό εκ των προτέρων σε ένα μικρό δείγμα, ίσως βάφοντας το δωμάτιο και χρησιμοποιώντας τα κοψίματα χρωμάτων ως μεμονωμένα δείγματα χρωμάτων. Ή μπορείτε να βρείτε ένα παρόμοιο εσωτερικό χώρο σε έναν κατάλογο ή ένα περιοδικό για design και να δείτε πώς λειτουργεί αυτός ο συνδυασμός χρωμάτων για εσάς. Ο συνδυασμός των χρωμάτων στον τοίχο θα πρέπει να ταιριάζει όχι μόνο με την επίπλωση του δωματίου, αλλά και με τον σκοπό του και τη φύση του χρήστη.
Μην ξεχνάτε τις λεπτομέρειες. Ένας διαφορετικός συνδυασμός στα έπιπλα, διαφορετικά χρωματιστά αξεσουάρ ή έπιπλα μπορεί να αλλάξουν εντελώς το συνολικό χρωματικό σχήμα. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε χρώματα χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες εφαρμογές που βοηθούν στο σχεδιασμό εσωτερικών χώρων.
Ακόμη και αν ένα πολύ τολμηρό χρώμα σας τραβάει, παραμείνετε σε πιο ήπιες επιλογές, όπως μια πιο ανοιχτή απόχρωση του χρώματος των ονείρων σας. Το να κοιτάζετε έναν βαθύ κόκκινο ή τιρκουάζ τοίχο μέρα με τη μέρα μπορεί να είναι λίγο κουραστικό, όπως και το να κάθεστε σε μια ροζ καρέκλα μέρα με τη μέρα. Ακόμη και στο σχεδιασμό του σπιτιού, το λιγότερο είναι μερικές φορές περισσότερο.